#5 egyszerű ingatlan felkészítő tipp, amitől többet ér a lakásod

#5 egyszerű ingatlan felkészítő tipp, amitől többet ér a lakásod

Az alábbi ötletek megvalósításával nem csak szebb lesz az eladásra kínált otthonod, hanem hamarabb tudod az ingatlant értékesíteni és a befektetés biztosan megtérül. 

1. Festés: a leggyorsabban megtérülő beruházás az eladás előtt 

A belső falfelületek átfestése semleges színekkel egy remek módja annak, hogy gyorsan és látványosan frissítsd fel az ház vagy lakás belterét és növeld vonzerejét a vásárlók szemében.

A munkát te is el tudod végezni, egy pár eszközt kell beszerezned (a szaküzletekben segítenek benne) és néhány liter festéket. Pár tízezer forint befektetés gyors megtérülést hozhat. Ezzel a festés a leggyorsabban megtérülő értéknövelő munka! 

Te milyenre festenéd a falakat? 

Tudom, hogy nem vagyunk egyformák és lehet, hogy neked a citromsárga vagy a sötétlila a kedvenc színred, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a semleges szín sokkal jobban bejön az emberek többségének. Márpedig most az a lényeg, hogy a vevő el tudja képzelni az életét az eladásra kínált lakásban, ezért érdemes ezeket a színeket választani.

Egy túlságosan rikító vagy unalmas szín, kopottas, koszos fal valószínűleg egy vevőt sem fog lenyűgözni, mint ahogy te sem lennél elragadtatva egy ilyen látványtól, leendő Otthonod kiválasztásánál.

A semleges színek a fehér árnyalataiból, krémszínekből és világosbarnákból állnak. Ezek a színek kifinomult hátteret biztosítanak, és a világos szín növeli a szobák méreteit, és sokkal világosabbnak hat, mint a sötét színek.

Ne feledd: nem az a cél, hogy eltaláld a leendő vevő ízlését, hanem egy szép, világos, stílusos otthont tudj bemutatni, ahol el tudja képzelni az életét. 

A falak lefestése egy kitűnő Csináld Magad feladat, amivel sok pénzt takaríthatunk meg és a legtöbbet tehetünk a siker érdekében. A Youtube rengeteg segítséget nyújt egy megfelelő minőségű munka elvégzéséhez, de ha nem vagy vállalkozó kedvű, akkor érdemes szakemberre bízni a feladatot.

2. Padló: hibák eltűntetése és ragyogó hatás

Padlóviasz jó választás a fa anyagú padlózatok (parketta, hajó- és svédpadló) gyors és látványos felújításához. Kapható oldószermentes változatban is. Ezek természetes viaszokból és növényi olajokból álló szerek. Víz és szennytaszítóak valamint csillogós, selyemfényűre lehet polírozni a kezelt felületet. Ezeket általában ecsettel kell felkenni a felületre, majd száradás után törlőkendővel felpolírozni.

Színes polírozó paszta remek megoldás lehet fa padlón lévő karcolások, felületi sérülések javításához. Egyszerűen fel kell vinni a felszínre, betömni, kitölteni a sérüléseket, karcokat, majd miután megszáradt, letörölni a felesleget.

Autópolírozó folyadék is kitűnő megoldás a padlón lévő karcok javítására. A kezelendő részt kend át vékony rétegben a folyadékkal, majd száradás után egy puha (nem bolyhos) törlőkendővel töröld át, míg szép fényes nem lesz.

#Tipp: új otthonban érdemes a székek, asztalok lábára védőt tenned (textil, műanyag vagy gumi alapú - barkácsáruházakban beszerezhető), így a karolásoktól megvéded a padlót, nem kell később a felújításával foglalkoznod.

3. Ablakok és függöny: legyen több fény, legyen világosság

Az ablakok és függönyök tisztasági kérdése viszonylag egyszerű a lakás felkészítési projektben. Ha a nyílászáró megfelelően működik és zár, úgy egy alapos tisztítás elegendő, hogy tisztaság érzését sugallják a leendő tulajdonos felé.

Ami el tudja rontani a képet, az a függöny. Mégpedig akkor, ha koszos, kopott netán nem túl kellemes szagú. Egy mosás is elég lehet, de ha nagyon rossz állapotú, egy olcsóbb új függöny nagyon fel tudja dobni a szobát.

Ha egy megfelelő - általában fehér -  függönyt választunk, ami feldobja a szobát, akkor a pár ezer forintos beruházás akkor is biztosan megtérül, ha a lakásban hagyjuk, ezzel is kedveskedve a vevőnek.

Olyan függünyt érdemes választani, ami több fényt enged be a szobába, ezzel is kellemesebbé téve az ott tartózkodást.

4. Takarítás: készüljünk úgy, mintha ünnepre készülnénk

Mikor is volt utoljára, hogy a lakás vagy ház tetőtől talpig ki volt takarítva? Nem csak egy sima porszívózásra gondolunk és ablak tisztításra, hanem egy átfogó teljes takarításra. Mintha ünnepre készülnénk. Hiszen ünnep is lesz, ha eladjuk a lakásunket!

Eladás előtt érdemes egy nagyobb és átfogó takarítást végezni, ami a plafontól a padlóig terjed. Bútorok, csövek, fűtőtestek portalanítása, vízkőmentesítés és szaniterek leápolása a vizes helységekben.

5 egyszerű ingatlan felkészítő tipp, amitől többet ér a lakásod

Az egyik legfontosabb, a konyha rendbetétele. Konyhabútor és csempe letakarítása, főzőlap, sütő kitakarítása. A tisztaság rendkívül fontos egy ingatlan bemutatásnál, pozitív benyomást kelt az érdeklődőben és növeli is a bizalmát az ingatlan iránt.

5. Ingatlan bemutatás előtti felkészülés

Az ingatlan bemutatása a fotózással kezdődik, hiszen a legtöbb vevőjelölt az ingatlanhirdetésben először az eladó lakásod fotójával fog találkozni. A fotót vagy videót készítheted te is, de a legújabb trendeknek megfelelően a virtuális ingatlanbamutatót már szakemberek készítik el. 

A fotózás előtt rakj rendet, pakolj el minden felesleges dolgot az asztalokról, fogasokról, konyhában és fürdőszobában. Ügyelj arra, hogy személyes dolgok ne maradjanak szem előtt (családi fotó, ékszerek, személyes tárgyak, stb.), hogy a vevő a képeket megtekintve, minél jobban oda tudja a saját dolgait és az életét képzelni.

A függönyöket úgy helyzed el, hogy minél több fényt kapjanak a helyiségek a házban. A világítást kapcsold fel mindenütt a fotózáshoz nappal is, így a képek sokkal szebbek lesznek. 

Ugyanígy fogadd a lehetséges vevőket személyesen és biztosan nem sokat várat magára az eladás sikere!